Satavuotiaan Suomen kunniaksi Atria halusi nostaa Suomen maailmankartalle. Mikä olisikaan ollut sen parempi tapa kuin tehdä maailmanennätys grillaamisessa – keskellä talvea. Puitteet ennätykselle loivat Lahden MM-kisat, joiden pääyhteistyökumppani Atria oli. Lahden torille rakennettiin suuri teltta, jonka uumenissa tehtiin historiaa grillaamalla 36 tuntia yhtä soittoa.
Strategia & luova idea
Vaikka Lahden torilla oli kisojen aikaan paljon väkeä, ennätysyrityksessä mukana eläminen haluttiin suoda valtakunnallisesti kaikille. Koska ennätyksen syntyminen vaati sääntöjen mukaan koko tempauksen videointia, päätettiin videokuva muokata livestreamiksi ja jaella sitä eri medioissa. Online ja sosiaalinen media sekä kampanjasivu olivat selkeät livestream-ratkaisut, mutta tämän lisäksi haluttiin haastaa myös perinteisemmän median kyvykkyyttä toimia hetkessä elämisen keinona. Niinpä yhteistyössä JCDecauxin kanssa livestream taivutettiin myös digitaaliseen ulkomainontaan.
Toteutus
Mahdollinen maailmanennätys asetti tiukkoja ehtoja koko konseptille, jotka oli huomioitava toteutuksessa:
Koko ennätysyritys tuli kuvata kahdella kameralla. Kameroiden oli oltava suunnattuna suoraan yritykseen niin, että sekä ennätysyritys että kellonaika näkyivät selvästi läpi materiaalin. Tallenteesta oli tehtävä loki, missä näkyi minä kellonaikana tapahtui mitäkin.
Tämän vuoksi kameroiden asettelu sekä filmaamisen jatkuvuus ja lokitietojen kertyminen oli varmistettava. Tarvittiin vara-akut sähkökatkoja varten, huoltovalmius, linssien huurtumisen esto vaihteleviin sääolosuhteisiin sekä tietysti live-feediin tarvittava kaista ja data. Kaikki 36 tuntia tuli siis tallentaa ja logata sekä varmistaa, että kuva kulkee häiriöttä lauantain suoraan lähetykseen, niin ulkomainonnan pintoihin kuin bannereihinkin.
Toteutus vaatikin paljon, niin medialta, streamaus- ja videotuotannolta kuin ennakkosuunnittelultakin:
- Tuotannolla oli vastuu streamin katkeamattomuudesta niin katsojien kuin tuomaritallenteenkin näkökulmasta: tarvittiin varavirtalaitetta, generaattoria, kriisiprotokollaa, tuplakamerat, tiukat määritteet kilpailuorganisaation puolesta… ja niinhän siinä kävi, että sähköt katkesivat, mutta videointi ei.
- Tuotanto oli täynnä kontrasteja: kylmää ja kuumaa, raikasta ja käryä, passiivista ja aktiivista, stressaavaa ja leppoisaa, nälkää ja mässäilyä, uuvuttavaa ja leppoisaa, sosiaalista ja yksinäistä.
- Tuotanto vaati aktiivista kääntöpääkameran ohjausta, DS ja webstream olivat käytännössä yhden kameran tuotanto: koko ajan tapahtuu jotain, mutta ei sittenkään kovin paljoa.
- Tuotannossa oli myös varauduttava siihen, että palvelimet kestävät yleisöryntäykset ja kapasiteetti joustaa. Privaatissa ratkaisussa oli muistettava myös se, että jakelu maksaa – mittari raksuttaa jokaisen yksittäisen katsojan kohdalta lisää gigatavuja operaattorin laskulle.
- Samanaikaisesti tapahtuman tuli sujua myös tapahtumana, grillauksen kulkea häiriöttä ja annokset jakavat yleisölle syötäviksi, kuten ennätyksen reunaehdoissa vaadittiin.
Ulkomainonnan pinnoiksi valittiin vilkkaasti liikennöidyn Helsingin Asematunnelin Digizone (JCDecaux). Mukana oli kahdeksan pintaa, ja ne otettiin 100 % share of voicella haltuun 24 h ajaksi. Itse suoralähetys Lahdesta striimattiin pintoihin lauantaina 25. helmikuuta klo 08-00 eli yhteensä 16 tuntia. Koska pinnat olivat pystymallisia ja livestream vaakamallia, toteutettiin DOOH-pintoihin flash-kehykset streamin ylä- ja alapuolelle. Kehysten avulla pystyttiin myös kertomaan, mistä livestreamissa on kyse sekä aktivoitiin seuraamaan tapahtumaa myös somessa #grillausmaraton-hashtagin avulla. Livestreamia ajettiin myös verkossa upotettuna paraatibanneriin, ja somessa tehtiin seurantaa koko ennätysyrityksen ajan.
Tulokset
Ulkomainonta tavoitti kokonaisuudessaan n. 40 000 kontaktia. Livestreamia katseli kampanjasivulla noin 3000 kävijää, ja keskimäärin streamia katseltiin kaksi minuuttia. Kaikki 10 000 ruoka-annosta sisältäen yhteensä 700kg lihaa jaettiin nälkäisille Lahden torilla, ja näin ollen myös tämä edellytys ennätykselle täyttyi. Kokit jaksoivat ahkeroida täydet 36 tuntia ja siten maailmanennätys saatiin Suomeen. Ennätyksestä kertovat uutisartikkelit tavoittivat 7 800 000 ihmistä (lähde: M-Brain).